| Maj 2013 | | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
|---|
| | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | | | Kalendar |
|
| Statistike | Imamo 489 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je usluzni
Naši korisnici su poslali ukupno 41661 članaka u 1178 teme
|
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 3 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 3 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 182 dana Čet Mar 17, 2011 11:57 am |
| | | Autor | Poruka |
|---|
Rin Tin Tin Panonski admiral

Broj poruka: 8248 Godina: 33 Ort: Melenci Datum upisa: 26.04.2008
 | Naslov: Dobrica Eric Pon Sep 01, 2008 10:19 am | |
| MOJE SELO To ti je moje selo, ko još takav vrt ima? To nije selo, već belo stado sa voćnjacima! Sred sela: dom i škola. Nad krovom ruža plovi. Novi put, šarena kola. U dolji - jablanovi. Kroz selo reka hrli i nosi sličice kuća. Mostić joj drveni grli obale pune pruća. Kad jutro rumena lica oči prozora otvori - u selu umesto frulica zabruje tranzistori. U sumrak moje selo zapali zlatne svice. Selo je stado belo a deca - ljubičice! |
|  | | SAN-ANA Panonski admiral

Broj poruka: 1724 Godina: 32 Ort: pancevo Datum upisa: 08.05.2008
 | Naslov: Re: Dobrica Eric Pon Sep 01, 2008 6:10 pm | |
| Od klikera do dilbera
Brise vetar preko njiva pokisose suncokreti.
Sta se ovo sa mnom zbiva kuda ovo vreme leti?
Do juce sam jeo med i dzambasio svoga ata
a danas mi jedan bledi nevaljalko kaze - tata
Posmatram to lice, slicno mom licu, i pege brojim
pa mi nesto neobicno ko da sam pred sobom stojim.
Rekose mi: Rasti, rasti od klikera do dilbera
A ko je sad taj vizljasti klinac sto me gleda s cera?
Do juce sam skako s panja u recicu brzotoku
a danas vec moj Sin sanja vodenicu na potoku.
Druzimo se mi vec dugo prikrivamo svoje tajne
i krademo jedan drugom snove nezne i beskrajne.
Rekose mi: Rasti, rasti da dohvatis divna cuda|
Ko je sad taj vragolasti decak sto me gleda s duda?
Do juce sam igro uje i bio lak kao lasta.
Danas moj Sin zadirkuje devojcurke oko plasta.
Jedan drugog pogledamo zavidljivi oba malo
kao da se ogledamo nad vilinskim ogledalom.
Rekose mi: Rasti, rasti docepaj se snage muske
Ko je sad taj crnpurasti momcic sto me gleda s kruske?
Do juce sam bio momak dizo kule u oblaku.
Danas moj Sin dize oblak prasincine po sokaku.
Zar porastoh ovoliki strah me vec pred sobom hvata
da bi me taj bledoliki deran drsko zvao - tata
Koskamo se, mada znamo reci nezne kao trave
i potajno potkradamo jedan drugom snove plave. _________________ Sreca nepada s neba ,vec se treba malo potruditi.
|
|  | | Rin Tin Tin Panonski admiral

| Naslov: Re: Dobrica Eric Pon Sep 01, 2008 6:50 pm | |
| BALADA O KOKICAMA Poneo sam iz doline žute ozarene ranim suncokretom mnoge plave večeri prosute kokicama k'o šljivinim cvetom. Kad se svici zapale u žitu i reduša testo za hleb natre, kokali smo kokice u situ i igrali bosi oko vatre: Kokajte se, kokice koga volim, doći će doneće mi lončiće i srebrne zvončiće! Dve - tri zvezde na jablanu zebu sve dok nam se vatra ne razgori i kokice ne prsnu po nebu pod kojim se naša pesma ori. Večeri su sada nevesele pa se grejem na tom davnom žaru, još mirišem te krunice bele i još čujem onu pesmu staru: Kokajte se, kokice koga volim, doći će doneće mi lončiće i srebrne zvončiće! Svi su davno došli i otišli s vetrovima što tiho pevuše, a snegovi, prerano naišli zavejaše sito na dnu duše. Među onim dragim sitnicama o kojima čovek često sniva čuvam i to sito s kokicama što se bele kao cvet od šljiva. |

| Naslov: Re: Dobrica Eric Pon Sep 01, 2008 11:52 pm | |
| Vasar u topoli
Baka na ringispilu Zvece dukati i susti svila na poljancetu kod ringispila. Tu se od dece ne moze prici. Tu su devojke i mladici. Tu je sve sto nije u ljuljci, pa cak i zene i coveculjci. Svi sto ne drze vinske zdravice bruje oko te cudne spravice.
Jedna baka s torbom u krilu sat je letela na ringispilu. Prvo je baku bilo stah malo. Sve se oko nje uskovitlalo. Bilo je bar trista sunaca, dvesta Topola, sto Oplenaca. Ali taj strah brzo isceze. Sad krug za krugom veze li veze. I sto se tocak brze okrece, baka sve vise trepti od srece. Leti i misli da svi njoj klicu pa zaboravlja na svog cicu.
"Sto mi je lepo kad zazmurim... Reko je: Idi, ali pozuri. Uh, nece, valjda, lancina puci Pozuri, veli, idemo kuci. Kakvoj kuci, neka, neka... Kad mi je ovako lepo, nek ceka. Ceo mi zivot prodje kod koza. Neka mi se jednom dusa navoza. Letim isto ko bubamara... Necu da silazim dok imam para"
Zvece dukati i susti svila Bruji svet oko ringispila. Plamte trobojke, grme trubaci. Klicu u zraku srecni letaci.
Neki cicica krakat ko roda probi se kroz obruc naroda. Zakloni oci od sunca kapom, pa baku s torbom raspali stapom:
- Ja te tri sata cekam kod kola a ti mi jases tog djavola
Popucase trube od pleha i zaceni se narod od smeha. Baka se izbeci:
"Joj, stoj Moj Stevo Spasavaj, sveta Paraskevo"
Rasrdjen cicica psuje i preti i udara je kad god proleti.
- Ozari, stari - Al' cica cetka - Zvizni ga torbom po glavi, tetka
Popucase baki trpila: "Zar sam te zato prala, krpila." Pa ciknu: - Stevo, nesreco jedna Baci tu motku, narod te gleda Onog mi sunca i ovog zraka: cim sidjem - idem na razvod braka
- Ohooo Z'ustavi - Teraj jos malo - Raspali, cile - Dosta, budalo
Sve zivo kao da dobi krila zgrte se oko ringispila... _________________ Sreca nepada s neba ,vec se treba malo potruditi.
|

| Naslov: Re: Dobrica Eric Uto Sep 02, 2008 8:00 am | |
| NIJE ONA JEDINA NA SVETU (za dečake) Ja tugujem i šta je tu smešno, zaljubih se, prvo pa pogrešno. Nije meni što mi duša pati već što ona neće da me shvati. Ja suzama pojim žedne cvrčke, a nju drugi vuče za kovrčke. Ja je kitim cvećem, belom radom, a Dragan je kljuka čokoladom. Ja joj pišem ceduljice kratke, ona piše Zoranu zadatke. Ja je sanjam među maslačcima, a ona se jurca s dečacima. Ja joj sričem pesme rimovane, ona čita strip i šund-romane. Ja je zovem da beremo cveće, ona neće, po sokaku šeće. Neće pesme, neće cveće, neće čak ni voće, pa šta ona hoće? Rekao sam brezi i topoli da je ona najlepša u školi. Sad ću reći svakom poljskom cvetu: nije ona jedina na svetu! |

| Naslov: Re: Dobrica Eric Pet Sep 05, 2008 1:23 pm | |
| Prkosna pesma
Ja rab Božji Srbin sa prosedom bradom izjavljujem dragovoljno kroz lance i žicu pred svedocima Silom, Mukom i Nepravdom da sam kriv i da priznajem krivicu!
Kriv sam što sam neko a ne niko i netko Kriv sam što u doba opšteg srbobrsta idem u pravoslavnu crkvu doduše poretko i što se krstim ovako s tri prsta!
Kriv sam što jesam a treba da nisam Kriv sam odavno što stojim uspravno i gledam u nebo, umesto u travu Kriv sam što se drznuh protiv krivde kriv sam što opet slavim svoju krsnu slavu!
Kriv sam što pišem i čitam ćirilicom Kriv sam što pevam, smejem se i psujem a ponekad i lajem Kriv sam i priznajem da ne znam što znam i da znam što ne znam
Kriv sam, i da završim s najvećom krivicom (pre nego što se zacenem od smeha), kriv sam tvrdoglavac što sam Pravoslavac i Svetosavac i što ne verujem u sveti zločin i oproštaj greha!
Kriv sam i grešan dakle što postojim i kad već postojim i još drsko stojim što bar ne priznam da ne postojim!
Ako to priznam da sačuvam glavu izgubiću časni krst i krsnu slavu Ako ne priznam crno mi se piše ceo svet će na moju Zemlju da kidiše
Rulje bivših ljudi lopova i golja čopori robota i drugih monstruma kidisaće na moje voćnjake i polja i na moju belu kuću pored druma oko koje kao najlepše odive cvetaju trešnje, jabuke i šljive.
Pa evo priznajem i to za spas roda Ja više ne postojim skinite me s liste Ja sam od sad samo vazduh, svetlost i voda tri elementa koja vam koriste A ovo što pred vama govori i hoda to je ono što vi od mene stvoriste!
Moja ružna slika ozverena lika koju umnožavate u večeri i jutra to je slika vaše svesti i podsvesti to nisam ja, spolja to ste vi - iznutra!
Moj dušmanine sa hiljadu ruku s hiljadu slugu i sluškinja laži ubrao si mi sunce ko jabuku i radost čistu ko bulka u raži Moji će potomci piti jed i čemer a tvoji već piju gorku medovinu za krvav novac kojim puniš ćemer rasprodajući moju đedovinu Usud će ti ludačku košulju obući i tada će se malo razdaniti ili će planeta od sramote pući i sve nas u isti ambis sahraniti!
Mnogo ste važne Zemljo moja mila Ti i Tvoje sestre Istina i Pravda čim se na vas digla ovolika sila čim su na vas zinule krivda i nepravda.
Rulje bivših ljudi ubica i golja čopori robota i drugih monstruma palacaju na tvoje voćnjake i polja i na moju belu kuću pored druma oko koje kao najlepše odive cvetaju lipe, jabuke i šljive.
Šta će ovde džihadlije krstaši, farmeri koji Ti čereče sinove i kćeri Mora da su čule belosvetske bande da imaju zlatna srca pa ih vade da ih presade u sopstvene grudi ne bi li i oni tako bili ljudi.
Gospodo tužioci suci i dželati ispisali ste mi svoje zapovesti po zenicama najfinijem staklu što teže živim, lakše ću umreti Zašli ste mnogo u noć poodmaklu ali uzalud ćete linčovati najgostoljubiviji narod na planeti (zbog čega ćete goreti u paklu) jer Ljudsko Srce čudo nad čudima neće da se primi u vašim grudima!
Mi se ne plašimo smrti crne vuge već ropskog života i bolesti duge Smrt je česta pojava međ nama Srbima kao što su proleće, leto, jesen, zima I nije strašnija pogotovu danju od suše, poplave, zemljotresa, mraza kad je čovek sretne na svome imanju okađene duše i svetla obraza.
Zlonamernici siti i maniti sve mi zabraniste u rođenoj kući al ne može mi niko zabraniti da pevam i da se smejem umirući a to se vama više ne događa ni kad svadbujete ni kad vam se rađa!
Poštedite me koca i konopca i razapnite me na vrhu planina ko vaši praoci što su mog Praoca Isusa Hrista Nazarećanina.
Ja ću da gledam a vi zažmurite inače će vam se oči rasprsnuti od sjaja mog lica Samo, požurite što pre me razapnete pre ću vaskrsnuti!
(1993) _________________ Sreca nepada s neba ,vec se treba malo potruditi.
|

| Naslov: Re: Dobrica Eric Pet Sep 05, 2008 5:41 pm | |
| PESNIK I MESEC Dan kad sjaše sa žarkog ata i noć zanjiše zvezdanu ljuljku, pesnik i mesec, dva nežna brata, sretnu se negde na brežuljku. Oko njih svici žiže nose i popci raž tišine kose. Bleda lica i bujne krune kose, i plavi leptiri snova. To su čobani što nose pune torbice zvezda i cvetova. Travke snene očice brišu i trepće cveće; i uzdišu zaljubljene princeze breze. Pesnik ubere bulku iz trave, a mesec zvezdu s nežnim zracima, tada se kucnu i nazdrave polju i reci i šumarcima! Pa dugo jedan drugom u voću recituju svoju samoću... |

| Naslov: Re: Dobrica Eric Čet Sep 11, 2008 10:20 pm | |
| Teče reka kriva Drina
Teče reka kriva Drina, teče nešto neobično:
Imam Oca, imam Sina, samo nemam sebe lično.
Moj otac još kuću nosi na plećima, snažan, čio,
a moj Sin, princ zlatokosi sutra bi se oženio.
Mada mi se oni čude ja sad prosto ne znam šta sam:
Sin mi ne da sin da budem, Otac ne da otac da sam.
Sam između njih dvojice ukipim se kao proštac:
Znam da sam od nas trojice samo ja i sin i otac.
Pa ko ne bi bio strina kad ti neko stalno kvoca:
Te ti se već plašiš Sina, te ti se još plašiš Oca!
Nije Otac grudva snega pa da gađneš sa njim svraku.
Ja se i sad plašim njega, moj Sin mene ni za dlaku.
Otac je zaboravio da sin biti nije lako.
Sin još nije otac bio pa misli: to može svako!
Nije ni Sin grudva snega ni lutka iz zabavišta.
Drhturim ja i od njega, moj Otac od mene - ništa.
Moj Sin tobož zna karate a Otac je stari živac,
pa kad god njih dva zarate ja ispadnem glavni krivac.
Po ceo dan krivu Drinu ispravljamo sve po koncu:
do podne sam kriv svom Sinu, od podne do mraka Ocu.
Ako nešto skrešem Sinu moj Otac po kuće sruši.
Ako nešto skrešem Ocu, moj Sin se sav naroguši.
Pomazim li svoga Sina Otac tužno skupi bore.
Potapšem li svoga Oca, Sin puca od ljubomore.
Tako kidam svoje živce čas zbog Oca, čas zbog Sina,
a između nas trojice teče reka kriva Drina. _________________ Sreca nepada s neba ,vec se treba malo potruditi.
|

| Naslov: Re: Dobrica Eric Pet Sep 12, 2008 10:14 pm | |
| VOLEO SAM DEVOJKU IZ GRADA Ja sam rodjen u cvecu livada; cuvah stada pokraj reke Gruze al' zavoleh devojku iz grada sa usnama ko pupoljak ruze. Bele ruke a prsti ko dirke pricahu mi najneznije bajke. Zalud uzdah iz grudi pastirke, zalud suze moje stare majke Sin sam plavih suma i livada; gajih dobre konje i volove. Zbog lepote devojke iz grada zaboravih brda i dolove. Zvao sam je ulicama dugim i venuo ko trava jesenja. Jednog dana spazih je sa drugim zagrljenu u senci kestenja. Sta sad mogu vec bol svoj da patim; mladost moju da tuzim za celo. Morao sam kuci da se vratim svome domu u rodjeno selo. I sad opet svoga vranca jasem i u krcmi krcmim svoja stada. Kitim svirce i razbijam case i proklinjem devojku iz grada. |

| Naslov: Re: Dobrica Eric Ned Sep 14, 2008 9:36 pm | |
| Princeza
Lepa princeza Cica iz Grivca srete na balu mladoga princa.
I zaljubi se Cica u princa. I zaljubi se princ u Cicu.
I onda njena majka - carica donese prekrasnu venčanicu...
I reče Cici s rosom u oku: - Ustani, kćeri, da pustiš stoku! _________________ Sreca nepada s neba ,vec se treba malo potruditi.
|

| Naslov: Re: Dobrica Eric Pon Sep 15, 2008 8:12 pm | |
| 1.Moje selo 2.Od klikera do dilbera 3.Balada o kokicama 4.Vasar u Topoli 5.Nije ona jedina na svetu 6.Prkosna pesma 7.Pesnik i mesec 8.Tece reka kriva Drina 9.Voleo sam devojku iz grada 10.Princeza 11.Ponosna pesma 12.Poljski potocic 13.Prolece u mojoj zemlji |

| Naslov: Re: Dobrica Eric Pet Sep 19, 2008 5:25 pm | |
| PONOSNA PESMA
Ja pevam grla čista kao što drvo lista pevam kroz lavež pasa kao što pšenica klasa pevam s grumenom zemlje u šaci kao što Sin peva o Majci i molim anđele dečicu bestelesnu da mi usliše i prime pesmu. Ovo je moja jedina i jevanđeljska Zemlja-Majka moja Kneginja moja gospođa varošanka moja seljanka storučica. A oko nje se digla halabuka i hajka ko da je vučica ko da je hajdučica. S njom sam pola stoleća cvetao i klasao zrio i gnjio pevao i plakao i da sam juče umro ne bih znao da ovo nisu voćke kalemljene ni polja lebna ni potoci već prerušene munje, vukovi i poskoci! Nagrdiše mi zemlju onoćiše mi dane zatrniše mi sunce pa se ježim i srdim oljagaše mi ime i prezime kuću i ukućane al ja se opet ponosim što sam Srbin! Kažu da sam divljak i da nisam u pravu što branim svoju kuću svoj krst i krsnu slavu A oni meni u mojoj rođenoj Zemlji udaraju međe prekrajaju tapije i pečate crvenim voskom prozore, vrata, kapije. Trpaju na moje pleće svo belosvetsko smeće i čekaju da padnem da posrnem ili bar da se zgrbim ali ja stojim ko krst ko Hristovo raspeće i ponosim se što sam Srbin! Ponosim, kažem, ali u mom ponosu nema poniženja prema drugima gordosti ni poruge Kad bi svi ljudi mogli da se ponose onim što su ne bi niko imao razloga da mrzi druge. I samo što ponekad proškrgućem gnevno ne bi li me čula planeta usnula jer znam da nas čeka prokleto Lijevno đe u njemu bijeli se kula! Moja zemlja je ista onakva kakva je uvek bila Duša joj ko lebac ko kiseljak starinski Svakog je Ona tim lebom dočekala i počastila i ispratila, s poslacima onako domaćinski.
Samo se više ne slažemo sa onom Božijom besedom Ko tebe kamenom, ti njega lebom Promenili smo malo i mi svoju čobansku ćud pa ko nas lebom mi njega lebom, medom i vinom a ko nas kamenom mi njega kamenčinom I zato smo evo stali pred strašni sud. Poabaše mi ruho naružiše mi lice oko srca mi lanac na ustima katanac uspavaše mi pčele i ućutkaše ptice al ja se opet ponosim što sam Srbin, Balkanac! I samo što ponekad zabugarim gnevno ne bi li me čula nebesa usnula jer nas opet čeka prokleto Lijevno đe u njemu bijeli se kula! Samozvani mirotvorci što nas zavadiše crnim tamjanom nam Zemlju okadiše. Dušebrižnici bez duše i srca, glavešine, glavonje i glavoseče bez glava pobornici za ljudska prava i slobodu pouzimaše nam ključeve svih prava sad hoće i nasušni hleb vazduh i vodu. Đavolji sinovi i pasji sinovci korov ištrkljao iz bolesne klice srebroljupci pravdomrsci krivodelci i drugi zlikovci okrivljuju mene za svoje krivice. Blate me, brate Ivo, za trojicu muče me kao Malog Radojicu ko Starog Vujadina sa obadva sina Oće da me pretvore u makovo zrnce Kradljivci istine i sunčevog sjaja podmeću mi svoja kukavičja jaja Tako postah neka napast neviđena napastvujem dnevno tri stotine žena pečem belu decu, pravim male Crnce Sude mi za svoje grehe i zločine i za sve ono što oni meni čine Gospode, pogledaj ozgo iz plaveti i zaštiti me od ovih aveti! Moji mladi se čude što se trujem i lečim pesmom psovkom inatom kao i moji stari Šta bih ja drugo sa ovolikom tugom
Kriv sam jedino zato što ne umem da klečim (osim da prostiš pred ženom kad radim one stvari) a grešan što proćerdah uz dert i žal i sevdah onako vašarski bećarski i ratarski svoj stid kosovski i ponos kajmakčalanski Ali to ne shvataju ni preci ni potomci golobradi starci i bradati osnovci. Moj đed je bio domaćin čovek u osvit ovog veka Imao je vršalicu vodenicu valjalicu tri lampeka Moj otac je džambasio besne konje i karuce A ja imam samo dušu samo ovo ludo srce što mi priča u grudima o životu o ljudima što mi peva što mi plače što se smeje što me boli što mi bije neprebolno kao ono teško zvono zvono crkve kralja Petra na Oplencu u Topoli! I neću da budem sluga ni žbir ni udvorica ni paž Zato mi staviše na glavu trnov venac srama A moja Zemlja je tek izašla iz jama moja kraljica, obučena u pšenicu i raž, moja velikomučenica Srbija ukavežena, popljuvana i slana Ali ja znam da je sve ovo jedna velika laž i ponosim se što sam Srbin Srbenda sa Balkana! I samo što ponekad arlauknem gnevno ne bi li me čula sazvežđa usnula jer znam da nas čeka prokleto Lijevno đe u njemu bijeli se kula! |

| Naslov: Re: Dobrica Eric Pet Sep 19, 2008 11:52 pm | |
| Poljski potočić
To je končić vode što žubori nemo,
Mali mu je izvor a ušće golemo.
Popiće ga popci i žednice trave,
Razneće mu mravi kamenčiće plave.
Taj mlaz koji hoda iz čiste pobude
Mogao bi, možda, primer da nam bude.
Krtice ga riju, zmija mu put seče,
Svi redom ga piju al' on ipak - teče. _________________ Sreca nepada s neba ,vec se treba malo potruditi.
|

| Naslov: Re: Dobrica Eric Sre Sep 24, 2008 9:25 am | |
| PROLEĆE U MOJOJ ZEMLJI
Mojoj zemlji ubijaju proleće Na moju zemlju popuštani su psi rata Ali proleće ipak stiže u moju zemlju s blagoslovenim poljupcima brzbrojnih pupoljaka.
Deco, vesnici proleća neveni moje zemlje na nišanu Deco u parkovima, u baštama u šumarcima, na rekama na livadama i utrinama seoskim u dvorištima porazbijanih škola u lednim podrumima gde rastu samo pečurke - hvala vam što mogu reći Ovo su deca moje zemlje Srbije na koju su popuštani pobesneli psi rata!
Omladino, nežni prkosu ponosu moje zemlje na nišanu Omladino na trgovima ranjenih gradova na igralištima i šetalištima u crkvenim portama i svojim avlijama Omladino, jača od straha lepša od bezbrižosti koju ti gađaju bombama - hvala ti što mogu reći Ovo je Omladina moje zemlje Srbije na koju su popuštani pobesneli psi rata!
Vojnici Suncoketi svetlosti Vojnici u rovovima u tenkovima u letilicama za nišanskim spravama u medaljonima naših srca pred Srce svoje zemlje i za čiju hrabrost moramo izmisliti nove reči i nove pesme - hvala vam što mogu reći Ovo su Vojnici moje zemlje Srbije na koju su popuštani pobesneli psi rata!
Narode tužni Božije čokoće vinova lozo moje zemlje na nišanu Narode na njivama u svojim kućama i avlijama na ruševinama svojih kuća u krugovima fabričkim s krugovima na grudima na mostovima osuđenim na smrt od onih kojima je smrt jedina uteha Narode sa Srcima većim od bombi koje padaju oko nas - hvala ti što mogu reći Ovo je Narod moje zemlje Srbije na koju su popuštani pobesneli psi rata!
Sunce visoko veliko nebesko oko ti koje vidiš bolje od svakog drugog oka i prenosiš Istinu onima koji još mogu da gledaju u Sunce i znaju šta je Istina hvala ti što mogu reći Ovo je Sunce moje zemlje Srbije na koju su popuštani pobesneli psi rata i koja strada onako kako su uvek stradali nevini Samo tebe nam ne mogu pomračiti ni uzeti kraljevi mraka koji hoće da nam pomrače i uzmu sve!
1999. |
|  | | |
Similar topics |  |
|
| | Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |