PrijemKalendarFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi
Zadnje teme
» Uđi i lupi smajlija...
Uto Okt 21, 2014 4:55 pm od Sirijus

» Светлости
Pon Jul 14, 2014 4:52 pm od sever.sena

» Staklo Servis tus kabine od stakla
Sre Jun 18, 2014 12:16 am od usluzni

» Šta radite večeras?
Pon Mar 24, 2014 8:09 pm od Sirijus

» Dobro jutro, dobar dan, dobro veče...
Pon Mar 24, 2014 7:42 pm od Sirijus

» Brojanje do 10.000
Pon Mar 24, 2014 7:40 pm od Sirijus

» Gifovi,animacije, mrdajuće slike
Pet Mar 21, 2014 8:39 pm od cvrčak

» Igra smajlicima
Pet Mar 21, 2014 8:36 pm od cvrčak

» Zelim Forumasima...
Uto Dec 31, 2013 6:29 pm od Sirijus

Naj bolji poslanici
Nina
 
Rin Tin Tin
 
Sirijus
 
anja_x
 
SAN-ANA
 
Beba
 
DONAU
 
grujica
 
vasko
 
JelaS
 
Oktobar 2014
PonUtoSreČetPetSubNed
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
KalendarKalendar
Statistike
Imamo 493 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je Marko123

Naši korisnici su poslali ukupno 41686 članaka u 1190 teme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 2 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 2 Gosta :: 1 Provajder

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 182 dana Čet Mar 17, 2011 11:57 am
Share | 
 

 Recepti za dijabeticare

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Rin Tin Tin
Panonski admiral
Panonski admiral


Broj poruka: 8248
Godina: 35
Ort: Melenci
Datum upisa: 26.04.2008

PočaljiNaslov: Recepti za dijabeticare   Uto Jan 27, 2009 10:32 pm

Recept za corbicu

ubaciti u expres lonac pilece sitnezi za corbu, dva krompira cela i tri
sargarepe. kad pocne d apisti lonac, smanjis vatru i spustis ventil na
loncu. posle 20-ak minuta, iskljucis vatru, stavis lonac pod mlaz
hladne vode (zbog pritiska unutra, d ane eksplodira) i sacekas par
minuta. onda lagano otvoris lonac da izadje para, da se ne ispeces i
stavis da se prohladi. kad se prohladi, izvadis cediljkom meso i povrce
da se i ono prohladi, prerucis bujon u drugi sud i stavis na vatru. kad
se meso prohladi, cistis ga od koze i kostiju i cepkas na sitne delove.
sargarepu i krompir iseckas na kockice. sve to dodas u sud u koji se
kuva bujon. operes pod mlazom hladne vode blitvu, spanac, koprivu,
brokoli, sta god imas ili volis i naseckas. dodas bujonu. propasce samo
na sredinu suda kad bude polu-kuvano. da bi se skuvalo ne treba punoa i
bolje je da dodas dok ne pocne da vrij, dok je bujon topao, da bi
zadrzalo lepu zelenu boju. kad provri, smanjis vatru i dodajes: svezeg
persuna, celera obavezno, na vrh noza mirodjije, bosiljka i dodatak
jelima (C, vegeta) po ukusu. nakon par minuta probas na ukus. ako su
zacini skuvani nastavljas, ako nisu sacekas jos malo. u manju ciniju
stavis dve kasike integralne mesavine brasna i polako dolevas mlaku
vodu i mesas kao za puding da se razbiju grudvice. kad umutis dodas
corbici, sacekas par minuta da se ukuva brasno i gotovo u corbu mozes da dodajes sirce po zelji, biber, mada ne preporucujem biber zbog bubrega.

kada to serviras, odusevices se bojama u tanjiru, ai ukusu.

ako zelis povrce kao prilog za rucka uz corbu, u lonac stavi vecu
kolicinu kormpira i sargarepe (mozes i belo meso da kuvac ako zelis) pa
odvoji za garnir kad budes vadila iz expres lonca a manji deo ostavi za
corbu.

ja se trudim da mi taniri budu sareni, lepi za oko. mislim d aje
to jako vazno, pa garniram sa puno zelenila, crvenila i zutila
hahhahahah

sto se sosa tice, tomatino ukuvas sa bosiljkom, belim lukom i
mozes rumzarina, mirodjije malod a stavis. kad se lepo ukuva stavi ga u
ciniju za sos i ukrasi lsiticima persuna ili mente.

za rucak volim da spremam ribu leso. kupis zamrznute skarpine i
tako zamrznute , odvojis peraja, otfikaris glavu i iseces na kocke. u
kljucalu vodu posoljenu i sa malo ulja spustas komade ribe i nakon 5
min. vadis da se oecede. na tanir redjas obarenu blitvu smotanu u
sarmice, ribu, jedno kuvano jaje na sredini i ukrasavas limunom,
paradajzom, sargarepom, salatom cime god, da bude sareno.

sos treba da bude dan ranije spremljen: par cesnja belog luka
sitno sitno naseckanog, malo mas.ulja vise zejtina (1:4) i jabukovog
sirceta ili limuna (lerpse je sa limunom) i iseckanog sitno persuna.
probaj na ukus da vidis da li je kompatibilno i stavi u zatvorenu
ciniju u frizider. ja napravim vecu kolicinu pa uvek jad jedem ribu
prelijem time.
mozes da napravis i sos od senfa i dijetlanog majoneza sa naredanim tvrdo kuvanim jajem i malo limuna. odlican je!
Nazad na vrh Ići dole
anja_x
Panonski admiral
Panonski admiral


Broj poruka: 1956
Godina: 41
Datum upisa: 23.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Recepti za dijabeticare   Pet Jul 10, 2009 5:25 pm

Corba sa graskom i vlascom....

Očistiti vlašac i sitno ga iseckati. Zagrejati maslac i na njemu staklasto prodinstati vlašac. Naliti supom od povrća pa dodati smrznuti grašak, poklopiti i kuvati 5 minuta. Gustin usuti u šoljicu i sa malo vode umutiti glatku masu.

Zajedno sa pavlakom dodati u supu i mešajući pustiti da se još malo kuva. Ovu supu od graška ispasirati ili mikserom ili ručnim aparatom, pa pikantno posoliti, pobiberiti i začiniti rendanim muskatnim orahom.

Oprati grašak šećerac i iseći ga uzduž na tanke trake. Ovu supu od graška sipati u duboke tanjire pa ih po ukusu garnirati trakama graška šećerca.

Vreme pripremanja oko 30 minuta.Oko 390 kcal po osobi.
Belančevina 18 g., masti 29 g., ugljenih hidrata 16 g.
Nazad na vrh Ići dole
anja_x
Panonski admiral
Panonski admiral


Broj poruka: 1956
Godina: 41
Datum upisa: 23.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Recepti za dijabeticare   Pet Jul 10, 2009 5:27 pm

DIJETA ZA OBOLELE OD SECERNE BOLESTI
(oko 1500 kcal - 6150kJ: UH 165, B 75g, M 65g)
DORUCAK 240 g mleka, jogurta ili 250 g nezasladjene bele kafe ili mleka sa cajem, 5 g butera, margarina, majoneza ili 8 g kajmaka,
50 g hleba,
UZINA 140g mleka ili jogurta, 25 g mrsave sunke ili mladog kackavalja ili sira.
25 g hleba
RUCAK 200-250g supe od povrca, nemasnog mesa ili kosti 90g mesa (telece, junece, mlado curece, pilece, jagnjece, ribe, rakovi, divljac) mrsavog, kao kuvano, dinstano ili peceno na zaru, ili sira.
250 g povrca ( kupusa, kelja, karfiola, kelerabe, spanaca, zelja, celera, spargli, tikvica, plavog paradajza, mlade boranije, pecurke)
ili 175 g graska, pasulja, sargarepe ili 120 g krompira, pirinca, makarona.
25 g hleba
UZINA kao pre podne
VECERA 75g mesa ili sira
Povrca kao za rucak
25 g hleba
Voca
Nazad na vrh Ići dole
anja_x
Panonski admiral
Panonski admiral


Broj poruka: 1956
Godina: 41
Datum upisa: 23.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Recepti za dijabeticare   Pet Jul 10, 2009 5:28 pm

Dijabetičarski sedmodnevni jelovnik.

Predloženi plan ishrane za 7 dana možete koristiti redosledom koji vam najviše odgovara. Ako smatrate da bi vam jedan od predloženih doručaka odgovarao svakodnevno, osim kad su u pitanju jaja i mesnata slanina, i to je prihvatljivo.

Dan 1.

Doručak: Sok od pomorandže ili grejpfruta.
Jedna porcija instant zobene kaše sa 2/3 šolje obranog mleka.
Kafa bez kofeina ili čaj.

Ručak: Parče ćuretine na komadu hleba od punog zrna (žito, razne žitarice, raž i sl.) sa senfom i/ili
tanko namazanim majonezom sa oznakom (light), zelenom salatom ili svežim spanaćem i paradajzom.
Dijetetski napitak, čaj ili voda.

Užina: Jabuka

Večera: Svinjsko meso na žaru, pečeno sa lukom isečenim na režnjeeve, smeđi pirinač kuvan u vodi u odnosu 1:3 sa pilećom kockom.
Sveža zelena boranija kuvana na pari.
Voda ili drugo odgovarajuće piće.

Užina: 12 koštunjavih plodova po izboru.

Dan 2.

Doručak: Sok od pomorandže.
Zobene pahuljice od punog zrna pomešane sa mekinjama i svežim jagodama.
Obrano mleko.
Kafa ili čaj.

Ručak: Šunka i sir tipa ementalera na integralnom hlebu sa senfom i/ili tanko namazanim (light) majonezom, zelena salata i paradajz.
Dijetetski napitak, kaj ili voda.

Užina: Tanko namazana pašteta na tri nemasna krekera.

Večera: Losos na žaru, na roštilju, poširan ili pripremljen na pari u mikrotalasnoj pećnici sa limunom i kaparima.
Svež paradajz na žaru ili ispečen u mikrotalasnoj pećnici, posut iseckanim bosiljkom.
Sveže špargle kuvane na pari.
Svež spanać sa pečurkama isečenim na režnjeve, začinjen maslinovim uljem i sirćetom.
Voda ili drugo odgovarajuće piće.

Dan 3.

Doručak: Pola grejpfruta ili pomorandža.
Cerealije sa svežim jagodama ili borovnicama i mlekom.
Kafa ili čaj.

Ručak: Tunjevina (konzervirana u vodi - al naturale) sa iseckanim celerom i kriškama tvrdo kuvanog jajeta ili bez njih, sve to izmešano sa malo (light) majoneze na listu zelene salate)
Dijetetski napitak, čaj ili voda.

Užina: Posni beli sir i sveža breskva.

Večera: Teleći kotlet na žaru.
Sveže pečurke dinstane na maslinovom ulju.
Integralna testenina posuta parmezanom.
Kuvani svež ili zamrznut grašak.
Voda ili drugo odgovarajuće piće

Desert: 12 badema.

Dan 4.

Doručak:
Topla zobena kaša.
Kafa bez kofeina, ili čaj.

Ručak: Goveđa krtina (rozbif) na parčetu integralnog hleba, sa senfom i/ili (light) majonezom, zelena salata, kiseli krastavci ili masline.
Dijetetsko piće, čaj ili voda.

Užina: 12 zrna grožđa.

Večera: Pile na žaru ili pečeno pile premazano sa malo maslinovog ulja i pripremljenoo sa iseckanim lukom, komadićima celera, posoljeno i pobibereno i posuto majčinom dušicom i/ili ruzmarinom.
Salata od mladog žutof pasulja sa maslinovim uljem i vinskim sirćetom.
Voda ili drugo odgovarajuće piće.

Dan 5.

Doručak: Sok od pomorandže ili grejpfruta.
Cerealije od mešavine integralnih žitarica, može i sa dodatkom svežih borovnica i mlekom.
Kafa ili čaj.

Ručak: Ćuretina na parčetu hleba od punog zrna raži sa senfom i/ili (light) majonezom, zelena salata, paradajz i celer isečen na štapiće.
Dijetetski napitak, čaj ili voda.

Užina: Tanki namaz paštete na tri krekera od integralnog brašna.

Večera: Odrezak od svinjske pečenice (krtina).
Sveže pečurke dinstane na maslinovom ulju.
Kuvan (svež ili zamrznut) spanać.
Tanki režnjevi paradajza, sa manjim komadom mladog belog sira, začinjeni maslinovim uljem, sirćetom, sitno seckanim belim lukom i bosiljkom, sa dodatkom senfa na vrh kašičice.
Voda ili drugo odgovarajuće piće.

Dan 6.

Doručak: Pola grejpfruta.
Zobene pahuljice pomešane sa mekinjam i svežim borovnicama i mlekom ili dce palačinke srednje veličine od heljdinog brašna sa džemom bez šećera.
Kafa ili čaj.

Ručak: Hamburger na žaru sa topljenim sirom, zelenom salatom i paradajzom u zemički od integralnog brašna sa senfom i/ili (light) majonezom, ili sa jednom kriškom integralnog hleba.
Dijetetski napitak, čaj ili voda.

Užina: Pomorandža.

Večera: Jagnjeći kotlet na žatu ili komad jagnjećeg pečenja (krtina)
Kriške svežeg patlidžana na žaru, ovlaš premazane maslinovim uljem.
Svež prokelj kuvan na pari, mešana zelena salata sa komadićima paradajza i mariniranim srcima. Artičoke (iz tegle), sve posuto mrvicama sira tipa rokfor, začinjeno maslinovim uljem i sirćetom.

Desert: Čokoladni mus

Dan 7.

Doručak: Sok od pomorandže ili grejpfruta.
Dva jajeta: kajgana, pržena, poširana ili tvrdo kuvana.
Mesnata slanina.
Integralni tost hleb.
Kafa ili čaj.

Ručak: Buter od kikirikija ili džem bez šećera na integralnom hlebu.
Obrano mleko ili dijetetski napitak, čaj ili voda.

Užina: Jabuka.

Večera: Tunjevina na žaru (ili neka druga riba)
Komadi sveže paprike kuvani na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, sa lukom, prokeljom i belim lukom.
Salata od svežeg spanaća začinjena maslinovim uljem, vinskim sirćetom, sa malo senfa.
Voda ili neko drugo odgovarajuće piće.
Nazad na vrh Ići dole
 

Recepti za dijabeticare

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
PANONSKA OAZA ::  ::  :: -